Home » , , , » Friday Thoughts: Qaza' Adalah Haram!!!

Friday Thoughts: Qaza' Adalah Haram!!!

Source Extracted from FB
Ha nampak tak? nampak tak? Kalau tak nampak sila klik pada gambar untuk tumbesaran... "Pattern or hair style" macam ni dah jadi "trending" kan sekarang??? Agak2 "macho" tak??? Itulah yang dikatakan peredaran fesyen "uols"...

"Sesungguhnya Rasulullah SAW menegah daripada melakukan QAZA' (mencukur sebahagian daripada rambut kepala" - (HR Bukhari dan Muslim).

Dan dari pembacaan di FB yang dikatakan merupakan kuliyyah Habib Mohammed Assegaf seperti di SINI

Rasulullah SAW bersabda, haram ke atas kamu qaza' iaitu cukur separuh dari rambut kamu kerana Allah jadikan rambut kita penuh. Jika nak botak, cukur sehabisnya. 

Allah sukakan kecantikan. Tiada salah bagi kita untuk menyimpan rambut terutama bagi lelaki kerana baginda  juga menyimpan rambut. Begitu juga untuk memotong pendek kerana baginda juga pernah berambut pendek. Berkata Habib, kalau kita nak cantik macam Rasulullah kita dah ikut Sunnah baginda kerana dengan mencontohi perilaku baginda yang sukakan kecantikan.

Sunnah yang ditinggalkan kata Habib, kita jarang menanam rambut dan kuku selepas potong. Sunnah nabi adalah dengan menanam rambut atau kuku yang dipotong supaya di akhirat kelak ia bangun kembali kepada tuannya di akhirat kelak. 

Jika kamu mencintaiku, taatilah aku, nescaya Allah akan menyayangimu - Maksud hadith.

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Friday Thoughts: Qaza' Adalah Haram!!!, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, November 22, 2013.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

27 comments:

  1. terima kasih atas perkongsian ini sis, memang dah jadi trend budak sekarang buat rambut celoreng camni. Dan, ramai yang tak tahu ia sebenarnya dilarang dalam Islam.

    Jika kita mencintai Rasulullah seperti mana kita selalu ungkapkan, maka ikutilah sunnah baginda, maka dengan sebab ia adalah yang terbaik bagi kita. Wallahualam.

    ReplyDelete
  2. owhhh saya baru tahu nama fesyen rambut ni QAZA... hmmmm ramai jgk yang buat ni sebab terikut2 dengan budaya orang lain.

    ReplyDelete
  3. lepas potong kuku fae biasanye buang ke tanah

    ReplyDelete
  4. nice sharing Farah...baru tahu...bebudak sekarang pun suka buat pattern rambut macam tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai kak yang suka buat pattern macam ni...

      Delete
  5. Nice info, sweet! Suka tau psl agama lain ;) Fesyen ni mmg trending skrg. Mana2 pergi ada je yg buat. Prempuan tu ada, mcm Nora Danish tuu. Hehee. Tu kira Qaza' ke tak sebenarnya? Huhuhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nora Danish ada buat juga yer Ver... let me google for it...

      Delete
  6. Yang dilarang tulah yg org nk buat.. Lawa tang mana tak tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah yang dikata kalau dilarang macam disuruh2...

      Delete
  7. Banyak sangat orang buat macam ni sekarang ni. Fesyenlah kononnya.

    ReplyDelete
  8. saya tak suka tengok fesyen rambut ni..

    ReplyDelete
  9. hari ini ramai yang suka buat perkara terlarang...

    ReplyDelete
  10. kata nye nmpk mcm cool laki rmbut mcm tu. cool tk cool klu dh haram jngn la buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak, kalau dah haram tak payahlah nak dibuat juga...

      Delete
  11. pernh baca jgk..
    sblm tau mmg memula tgok cam smart je..cam pelik pon ade jgk..bile tau haram lgsung mluat plak tgok..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak bila tau ni, cam terfikir alahaiiii...

      Delete
  12. mmg haram pun.. mcm tatoo atas kepala lak.. mujur hubby deqla x mcm ni.. biarlah dia rambut pjg dari dia buat mende x senonoh gini.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu deqla, at least rambut jer panjang kannn??? ^_^

      Delete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia