Home » , , , , , , » Diet Mengikut Jenis Darah

Diet Mengikut Jenis Darah

Source Extracted from Google
Suddenly kannn? Nak jadi pakar diet tak bertauliah pulak Cik Puan Bubbly hari ni... he he he... X terfikir pun nak buat entry ni, and honestly entry ini adalah hasil suggestion my betterhalf... dengan ayat simple jer... "Nanti, buat entry pasal diet mengikut jenis darah kat Bubblynotes ek?"... Heee... Baiklah saya yang menurut perintah... Nama betterhalf nak ber-blog memang tak lah... Dia cuma pemberi idea dan cadangan ajer selama ni kepada saya...dan dialah orang yang menjadi tulang belakang yang banyak support entry2 yang terhasil di sini... ^_^... Alhamdulillah, I am blessed for having such a wonderful, supportive and understanding betterhalf... Memahami minat, passion, kegemaran dan sifat saya... Ermm...melaut pulak introduction entry ni... Tapi, seriously feeling blessed and thankful sebab sekurang2nya x adalah nak kerah otak sangat memikirkan apa nak update... (erkss..kerah otak ke? selalunya sentiasa x berhenti berfikirlah but I don't push myself too hard sebab x nak lah jadinya entry yang terhasil most of the time jadi entry tangkap muat jer... bukan cakap siapa2 yer... ni cakap pada diri sendiri)...

Berdasarkan (cheh, ayat skema...) research yang simple dan readings... 

DARAH JENIS O
Darah jenis O banyak terdapat di America, lebih 45%... sesiapa yang mempunyai darah jenis ni, uols lebih sesuai makan makanan yang berasaskan daging...sebab darah jenis ni mempunyai banyak asid yang dapat mencerna daging. But, uols kena avoid makanan berasaskan susu dan jeruk. Orang jenis darah O ni mempunyai sistem imunisasi yang tinggi selain senang nak mengadaptasi makanan. Elakkan makan terung, jagung, kacang tanah dan semua produk yang berasaskan susu.

DARAH JENIS A
Orang yang berdarah jenis A mempunyai kandungan lendir tertinggi berbanding darah jenis lain. Oleh itu, diaorang ni, lebih sesuai untuk makan sayur-sayuran dan buah2an selain mengambil bahan tenusu... Hindari makanan laut dan daging. Kira macam vegetarian la juga orang darah jenis ni... So sediakan stock buah2an yang banyak ek...He he he... 

DARAH JENIS B
Orang yang berdarah jenis ni, dia kena makan makanan yang berasaskan susu jugak...tapi uols kena hindari makanan dalam tin dan makanan yang disejukbekukan... no no no... uols juga boleh ambil makanan yang tinggi kandungan karbohidratnya...macam roti, nasi... uols digalakkan juga untuk mengambil banyak sayuran hijau yang kaya dengan magnesium untuk meningkatkan sistem imunisasi uols...

DARAH JENIS AB
Darah jenis ni boleh kira rare la occay? susah nak jumpa... orang berdarah AB dia kena memilih sikit... daging is a no no... makanan laut kecuali udang dan ikan laut dibenarkan...makanan berasaskan susu amat digalakkan buat uols... Orang yang berdarah jenis AB ni mempunyai sistem pencernaan yang sensitif... Dan jangan lupa banyakkan makan sayur...

Untuk table lengkap, panduan diet mengikut jenis darah... uols boleh pergi ke laman web Zaki Khan. Zaki Khan  adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato' Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 10 tahun dalam bidang kecergasan. Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah2 ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot2 yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen2 mempromosikan kesihatan sama ada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Jadual lengkap pemakanan diet mengikut jenis darah tersebut boleh didapati dan dibaca di SINI.

*Marilah kita sama2 mengamalkan gaya hidup sihat dan mengenali diri kita sendiri dengan lebih dekat... *_^

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Diet Mengikut Jenis Darah, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, August 22, 2013.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

34 comments:

  1. darah sendiri pun x tau jenis apa..
    hehe..
    susah ini macam.

    ReplyDelete
  2. AJ ni pulak kak, darah jenis apa pun tak tau..
    Aduhai...
    Parah macam ni...

    ReplyDelete
  3. akak jenis darah O...bagus nie utk diet akak,,

    ReplyDelete
  4. hahaha!
    sme la kita shark..tataw darah jenis apa.
    rasa mcm AB or O
    lme giler xp check darah :P

    sy takut jarum..hehe

    ReplyDelete
  5. Ooo.. Patt la sy suka susu dan buah2.. Suami sy mmg x mkn kekacang dan syur..

    ReplyDelete
  6. alamak ! akk AB ler..taknak ler diet! hehe

    ReplyDelete
  7. tetiba blh terlupa darah jenis apa

    emmmm pelupa btl

    ReplyDelete
  8. alamak daraha jenis O tp suka sgt mkn jagung & minum susu..huhu

    ReplyDelete
  9. patutlah kenit semacam ada chemistry ngan daging muahahaha. Alaaaa susu takleh keeeeee..i like susu lorr.

    Thanks for the very useful tips sis ;)

    ReplyDelete
  10. bLood type A.. tapi,.. xley nk avoid seaFood,,, fevrett ~~~

    ReplyDelete
  11. saya still confius sama ada darah saya ni A atau B .. tapi antara dua tu la. salu ja dok kena amek darah tapi tak pernah plak tnya kat nurse atau doktor ^_6

    ReplyDelete
  12. saya darah A.memang suka makan sayur and buah pun.tapi still gemuk.hehe

    ReplyDelete
  13. kite xtau jenis darah. tp rasanya AB kot. perut sensitip.

    ReplyDelete
  14. saya darah O tapi saya suka makan terung, jagung n susu..

    ReplyDelete
  15. akak darah jenis A+ antibody....
    kalau darah jenis A dia ada banyak kategori, darah akak nie tak ramai pendermanya, pernah kena masa nak deliver 6 tahun lepas, terpaksa import dari KL.......haru biru.....

    ReplyDelete
  16. darah I jenis A+.....so mmg spesis amerika la nie....ha3

    ReplyDelete
  17. tira jnis darah b. makne nye kena ekot diet cmtu lah kan . haa , thanks for tips kak :)

    ReplyDelete
  18. alaaaa darah O dah tu pulak always minum susu , yogurt semua tuh. No wonder la diet Dik An tak menjadi haha..

    ReplyDelete
  19. Darah saya pulak jenis O.. hee ;)

    ReplyDelete
  20. Darah kita jenis A&B..wah sensitif ya farah..nasib baik seafood ok coz my favorite tu..thanks for info nway..

    ReplyDelete
  21. Okje laki bini darah O farah....senang le .....share diet yg sama haha

    ReplyDelete
  22. yaya darah o..tapi sekarang ni bukan nak diet la akak tapi nak tambah berat badan yang dah turun mendadak ni..

    ReplyDelete
  23. fizi dh lupa dh golongan darah apa..nk kena bukak file balik nie..ehhe

    ReplyDelete
  24. haiii.pest time sggah sni and follow..
    kte darah o..peh yg berasas kan susu la kte byk makan...ishhh..tenks for info...kena hati2 lepas ni..hehehe

    ReplyDelete
  25. ehehe..kita darah jenis O..mmg suka makan yg berdaging..susu mmg tak minum..sesuai sgt la kan..haha..

    ReplyDelete
  26. Hana darah A :) okeyla buah dan sayur tu.. hehe.. takdela alergik ke apa kalau kena diet ngan buah n sayur je :)

    ReplyDelete
  27. haha..susah la org darah a ni..kena mkn buah je

    ReplyDelete
  28. ok, baru tahu. hee.. thanx :)
    bila la Ros nak start makan dengan cara yg betul ni...

    ReplyDelete
  29. Rama org aggap blogger Msia nie kurang bagus.. nak cari rujukan selalunya blog international yg di rujuk...
    tapi artikel nie membuktikan yg blog dari Malaysia memang setanding dengan blog antarabangsa...
    tahniah admin

    Look at my web blog; Affiliate Malaysia

    ReplyDelete
  30. Large Social Media Service Platform
    http://buysmmservice.com

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY