Home » , , , , , , , , , , , » Are Baby Bottles Safe?

Are Baby Bottles Safe?

Source Extracted from Google
Kalau kat Malaysia ni... huh... berlumba2 parents especially mak2 gi order online la, beli la dan bermacam cara gaya membeli nak dapatkan botol susu Phillips Avent... ekekekeke... ^_^... Brand paling ngetop dan fofular la katanya... dan rasanya tu yang paling hot kat Malaysia ni pun... rata2 parents memang dok pakai bottle Phillips Avent... Sana sini, kalau ada baby, kalau x banyak satu pun mesti ada botol susu Avent ni ye tak? Good! Keep itu up... Keprihatinan dan alertness atas keselamatan baby memasing... 

But to those yang belum pernah ada experience kan... especially uols2 yang belum kahwin dan akan berkahwin... juga yang bakal ada baby cam akak ni... might be ada yang tertanya2 kenapalah botol susu Phillips Avent ni fofular sangat... dan mungkin akan ada yang beranggapan sebab branded kot? Ekekekeke... 

Hurm... dari pembacaan dan kajian...(ceh, kajian...x menghingat betul ayat) menurut Agensi Piawaian... Ya, menurut Agensi Piawaian Makanan UK. Botol bayi plastik adalah selamat jika digunakan dengan betul. 

Plastik yang digunakan untuk membuat botol bayi mengandungi bahan kimia yang dipanggil Bisphenol A (BPA). Kebimbangan mengenai BPA adalah dikaitkan dengan masalah kesihatan seperti penyakit jantung, kanser, kencing manis dan perubahan kepada sistem hormon manusia.

Pada tahun 2008, penggunaan BPA dalam botol bayi telah diharamkan di Kanada. Dan pada tahun 2009, pengeluar botol bayi di Amerika Syarikat telah bertindak balas daripada hasil tekanan para pengguna mengenai penggunaan BPA dengan mengeluarkan bahan BPA dari botol mereka.

Walau bagaimanapun, Pihak Berkuasa Keselamatan Makanan Eropah (EFSA) dan Makanan Badan Piawaian (FSA) mengatakan bahawa BPA digunakan dalam kuantiti yang selamat dalam botol bayi. 

Tapi, sebagai langkah berjaga2 dan eloklah kalau boleh jangan pakai botol susu yang ada BPA...terdapat beberapa alternatif untuk menggunakan botol yang tidak mengandungi BPA. Banyak pengeluar membuat botol yang BPA-free. Sebahagian daripada jenama-jenama tersebut adalah:


Botol kaca juga bebas daripada bahan kimia tetapi terdapat risiko kaca retak semasa pensterilan, menyebabkan serpihan kaca bercampur ke dalam susu. Hu hu hu...bahaya bahaya... Nauzubillahminzalik...

*Jadi sebagai ibu bapa yang prihatin, buatlah pilihan yang terbaik untuk anak2 masing2... *_^... (pesanan khidmat masyarakat yang tidak berbayar serta ikhlas)...heeee...

Credit, Reference & Sources: HERE

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Are Baby Bottles Safe? , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, August 15, 2013.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

23 comments:

  1. Sy guna botol MAM utk anak.. Dan utk storage guna botol autumz... Mmg avent popular tpi x semua ank2 suka juga...mak bapa yg suka botol tu... Hhhe

    ReplyDelete
  2. Info sebegini amat bagus, jangan membeli melihat pd harganya sahaja... Kesihatan itu lebih penting!

    ReplyDelete
  3. mmg dunis ksrg dlm dan luar rumah makin bhaya....atas bwh dpn blkg hehe

    ReplyDelete
  4. baru lepas belikan botol susu dari tupperware...ok ker..

    ReplyDelete
  5. @Maria Firdz:

    Maria yang disenaraikan tu semua harga boleh tahan, tapi masih ada BPA Free bottles yang murah kan? If I'm not mistaken akak ada pernah terbaca yang Pureen pun ada juga.... pernah terbaca di satu blog dulu tapi x ingat dah... he he he...

    ReplyDelete
  6. @Bin Muhammad:

    itulah, kesihatan tu yang perlu diutamakan sebenarnya...

    ReplyDelete
  7. @Wak Gelas™ :

    terima kasih wak, tengah belajar2 ni macam ni lah, nak tambahkan ilmu pengetahuan tentang parenthood katanya...

    ReplyDelete
  8. @dear xila:

    semakin maju dunia, semakin tinggi risiko...

    ReplyDelete
  9. @ Kisah Si Dairy:

    botol susu Tupperware...erm, yang tu x sure lah kak eda, nak kena godek2 info juga nie, nanti dah confirm farah inform ek?

    ReplyDelete
  10. Farah memang guna botol susu Avent utk Emir.. sebab BPA free.. ;)

    ReplyDelete
  11. Botol philips Avent mmg dh terkenal n jd pilihan ibu bapa dari dulu hingga kini rasanya.. klu teman, teman akan beli yg tu gak kot.. insyaAllah klu ongkos lebih.. hu2

    ReplyDelete
  12. Info yang berguna, tq sharing :)

    ReplyDelete
  13. ooo..baru yumida tahu dgn terperinci
    be4 ni dgr yg basic2 je
    nice sharing..hope dijadikan panduan bila yumida bergelar ibu nanti

    jemput baca & komen entry yumida ni kak farah:

    http://umikasum.blogspot.com/2013/08/jom-komen-blog-jejaka-jambu-aka-mr-nan.html

    pengomen bertuah bakal memenangi hadiah..jemput la singgah :)

    ReplyDelete
  14. Salam Syawal Farah......
    Dah habis raya ke? Ni dah cite pasal botol dah ni hehe....
    Zaman okje yg agak suam nikan Farah....mmg tak pernah pakai botol P Avent tu.....tak biasa ngan brand tu kot....haha...pakai yg biasa je....mcm pureen gitu....hehe sian ek!

    ReplyDelete
  15. paling mahal botol ank pon brand pigeon..huhu..

    ReplyDelete
  16. info yang bagus untuk bakal2 ibu..
    tapi akak tak guna event.

    ReplyDelete
  17. nice sharing!!..
    sebagai ibu bapa harus concern banyk perkara, perlu belajar dan menimba ilmu sepanjang masa... kalo info2 dah tersedia sana sini pun kalo mAlas & x concern pun x guna jugakkan? hehe...

    bagus ada belog cam farah ni :) banyak info

    ReplyDelete
  18. good info.. N pun guna avent untuk anak

    ReplyDelete
  19. tq sahre,anak akak tak suke puting avent tu. akak guna japlo & pegeon jer...hehe

    ReplyDelete
  20. akak tak kisah sgt jenama apa, tapi tengok yang BPA free, satu lagi kot ada petua camner nak stop anak guna botol susu ni, anak akak dah 4 tahun, kalau guna cawan dia tak nak plak minum susu..

    ReplyDelete
  21. kawan akak siap order online untuk beli botol susu philips avent nie....murah ko from USA.....huhu

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY